Co jíst na cestách, abych se z toho mentálně nezbláznila a přitom nejedla tak jak fakt nechci? V poslední době jsem to řešila opravdu hodně. Tak jsem se rozhodla, sepsat pro vás, na co jsem přišla.
Co se snažím vyhledávat jsou:
- zelenina
- ovoce
- ořechy
- vejce
- luštěniny
Už dávno mi není jedno, co do svého těla dostávám. Dost cestuju a sama řeším, jak se na cestách dobře a chutně stravovat.
V různých krajinách je situace vždy trošičku jiná. Je tedy třeba se zorientovat podle daného místa.
Když jsem “googlila” zdravé svačinky. Mezi prvními odkazy mi vyjely svačinky typu: Bebe sušenka, jogurt, jablíčko – takovou svačinku nepovažuji za zdravou. (Viz jak jsem popsala výše, nespadá do mých kategorií, co vyhledávám).
Dala jsem tedy dohromady pár tipů na zdravé svačinky pro cestování podle mého gusta 🙂
Tip č. 1: Vozte si s sebou škrabku na ovoce / zeleninu
Při poslední cestě po Česku jsem si vzala s sebou škrabku, a ta mě dost zachránila. Koupila jsem si třeba kilo mrkví a křoupala je společně např. s hummusem. (Pozn. Dá se koupit v Lidlu či Albertu za super cenu, v dobré kvalitě).
Tip č. 2: Sušené ovoce / ořechy
Ideální je pokud máte sami doma ořechy, ze kterých máte každoročně úrodu. Pokud ne, zkuste si najít nějakého lokálního dodavatele, od kterého odkoupíte jednorázově 4 kila ořechů. Nezkazí se vám a můžete je tak získat za lepší cenu.
Taky jsem si letos pořídila sušičku na ovoce a ačkoliv zahrádku zatím bohužel nemám, v sezóně se ovoce dá pořídit za fajn cenu. Letos jsem sušila jahody, kiwi, jablíčka. Co mi nejvíc chutnalo – jsou HRUŠKY. Ještě když je posypete skořicí, je to velká mňamka.
Nedávno mi kamarádka poradila trik s ovocem, které už nevypadá nejvábněji, ale ještě není shnilé či plesnivé.
Rozmixujte ho, nalijte na plech a v troubě usušte. Vzniknou vám pak ovocné pláty, které můžete vzít s sebou na cesty.
Aktualizace – říjen 2016: Na Zelném trhu v Brně jsem koupila půl kila vlašských ořechů za kilo! A to je boží cena, tak šup šup nakupujte, dokud ještě ořechy jsou 🙂
Tip č. 3: Raw tyčinky
Můžete si je buď koupit anebo sami vyrobit – tato varianta vás vyjde zaručeně levněji.
Moje oblíbená kombinace je: datle, kokos, ořechy (vlašské nebo kešu) a sušená jablka
Občas nemám čas si tyčinky vyrobit a tak sahám po ověřených značkách jako je Lifebar a levnější varianta Raw energy.
Tip č. 4: Dělejte si doma krabičky
Pokud můžete nachystejte si nějaký chutný salát s sebou na cestu. Moje oblíbená kombinace je: cizrna, máta, balzamico, balkánský sýr (může být vynechán), rajčátka + jakákoliv další zelenina, co máte rádi.
Tip č. 5: Upečte si placky, které pár dní vydrží
No vydrží..to je relativní. Pokud budou tak dobré, že byste se po nich mohli utlouct, tak stejně nevydrží, že jo 🙂
Placky můžou být jakéhokoliv druhu. V poslední době jsem si začala ujíždět na sušenkách z ovesných vloček.
Recept:
– 1 hrnek ovesných vloček
– 2 banány
– kokos (tak od oka)
– rozinky (taky od oka)
…a vždycky přihodím ještě nějakou tajnou ingredienci navíc. U vaření/kuchtění se snažím co nejvíc experimentovat, takže moje poměry berte taky čistě jako odhad. Buďte kreativní, užijte si to a přidejte si tam co chcete 🙂
Směs promíchejte a vytvořte z toho placičky, které dáte na plech a nechte péct tak 10 minut. Bacha na rozinky, ty se pálí v troubě jako první 😀 Tak je tam raději přihoďte co nejpozději.
Fajn recept na zeleninové placky jsem našla na webu Slunečný život.
Tip č. 6: Ovesné vločky
Ty se neztratí nikdy. Přiznám se, možná jsem naočkovaná svým mužem Jiřím, který je jí pořád, ale fakt jsou podle mě dobrá svačinka sbalená na cesty. Jiřík si je podlévá místo mléka či jogurtu čajem, takže by se daly vzít teoreticky i někam na trek.
Jiříkův oblíbený recept, ale psst:
– ovesné vločky
– mák
– oříšky
– sušené (lépe čerstvé) ovoce
…a na závěr to celé zalít čajíkem! Ty můžete střídat, takže vám vaše snídaně či svačinka může chutnat pokaždé trochu jinak 🙂
Tip č. 7: Rostlinné pomazánky
V Lidlu jich mají na výběr velkou spoustu, takže pokud nemáte čas si je vyrobit, je to za mě prima volba 🙂
Ostatní cestovatelé na cesty doporučují:
- Mana – nemám s tím osobní zkušenost, upřímně moc si zatím nedovedu představit, že místo jídla vypiju nápoj a ten mě nasytí, ale hodně lidí to doporučuje a podle složení, které uvádí přímo na jejich stránkách to vypadá OK
- Adventure menu – 100% přírodní outdoor jídlo, ceny se pohybují od 99 – 167 Kč a je na výběr i pro vegetariány (pokud plánujete cestu někam do hor na treck, kde bude vám to mohlo hodit, doporučuju to nastudovat, mohlo by se vám to fakt hodit)
Další bezva odkazy ohledně stravování na cestách:
- Marcela Kubová popisuje to, jak se ji zhnusily instatní polévky tak, až si začala na cesty sušit vlastní zeleninu
- Jak si udržet na cestách pevné zdraví od Travel Bible
Koho ráda ohledně stravování na internetu sleduju?
- Margit Slimáková – česká specialistka na prevenci a výživu, točí videoblog na zajímavá témata a podává možnosti stravování zábavnou, jednoduchou formou
Jak to máte vy? Budu moc ráda, pokud se podělíte o vaše tipy 🙂 Ráda je zařadím do aktualizovaného článku!
*Pozn. Né že bych byla svatoušek, co se týče stravování, to ne. Snažím se nejíst výrobky obsahující bílý, rafinovaný cukr, polotovary, maso a pečivo. Ani jednomu se však nebráním striktně. Proč?
Protože to občas situace nedovolí, chci ochutnat tradiční kuchyni. Taky se snažím respektovat to, na co má tělo chuť. Berte tedy mé tipy jako inspiraci pro vás v závislosti na tom, jakou “stravovací víru” vyznáváte a jak se vám chce 🙂
Jooo super! To s tou škrabkou mě totálně NEnapadlo. 🙂 Salát do krabice Rulezz!!
Takže budeš vyrábět RAW tyčinky?:)
Ano, škrabka je vynikající nápad – ještě by se mohla zakomponovat do kapesního nožíku a člověk ji nikdy nezapomene. 😉
Jojo, to je pravda! 🙂